2011. június 25., szombat

Az ültetőközeg jelentősége, és trágyázás


Az idei évben kísérlet jelleggel egy-két citrust, számára nem megfelelő ültetőközegbe helyeztünk el márciusban. Ugyan úgy kapták a műtrágyát, és minden mást, mint a megfelelő közegben lévő növények.
március-áprilisi: viselkedésük látszólag kielégítő volt. Szépen virágba borultak, és kötöttek is termést, azonban a kötött terméseket el is dobálta. A hajtási időszak kimaradt náluk. Sorra jöttek a hajtások, amelyek megfeketedve leszáradtak a növényről. 
Április végén ezeket a növényeket is visszacserepeztük a jól bevált citrusföldünkbe, és alig két hét leforgása alatt hajtásnak indultak. A rossz minőségű "cupákos" földbe szinte új gyökér sem mászott át a régi közegből. Ha e földbe hagyjuk továbbra is, valószínűleg gyökérrothadással elpusztult volna a növény. 
A kísérlet alá vont növények rendbe jöttek, az idei termést kihagyva, kissé lemaradottan, de erősen vissza álltak a normális kerékvágásba. ( C. limon "Florentina", C. limonimedica "Bojura" )

Ha az ültetőközeg nem megfelelő, - lásd, szerkezet, PH, - a növény nem tudja felvenni a számára elengedhetetlenül szükséges mikró elemeket. A műtrágyákat érdemes pontosan adagolni, bár egy másik kísérlet azt mutatta, hogy nem égnek el a növények, csak eltorzulnak óriási levelekkel, hogy még a fajtáját sem nagyon lehet megállapítani. Azonban nagy másik veszélye ennek a túladagolásnak, a sók telítődése az ültetőközegben, ami már aggodalomra adhat okot. Eleinte klorotikus tünetekkel jelentkezik, majd a növény lassú leépüléssel elpusztul. Ha nem ismerjük fel a problémát, és még tovább táp-oldatozzuk, ezzel halálra is ítéltük. Helyesen tanácsot adni a problémára nem nagyon lehet, de mindenki maga tudja, hogy milyen műtrágyát és mennyit használ. 
Két éve használjuk ugyanazt az ültető közeget, és a növények alapján ez nagyon bevált. A Compo által gyártott citrus-föld keverék messze van ehhez képest. A Kekkila tőzeg egynéhány fajtája is nagyon tökéletes, de ez a készítmény egy-két létrafokkal meghaladja még a Kekkilát is. Kimondottan faiskolai kúltúrák konténeres termesztéséhez ajánlják. (Élvezet vele dolgozni)  Árkülönbség csak 1000-1200 Ft. 

-fehér/sötét 75%/25% tőzeg alapú keverék
-agyaggranulátumot tartalmaz
-közepes tápanyagszint
-rostméret: 0-35 mm

PG Mix 1kg/m3
Szuperfoszfát 0,5kg/m3
EC kb. 0,9

-pH: 6,0
Az ára jelenleg: 5.845.-Ft.Ez minden keverék alapja, önmagában dugvány készítésre is alkalmas. Ezt keverjük "B" típusú virágfölddel, zeolit őrleménnyel, és vastartalmú vörös, vagy natúr horzsakővel. A horzsakövet helyettesítheti az agyaggranulátum is, mivel hazánkba problémás a beszerzése. (Kapható a CITRUSFA.HU -n a szükséges mennyiségben, vörös horzsakővel + Zeolittal)

2012. 03. 14.
Ezek a bálás tőzegek, önmagukban is alkalmasak a citrusfélék nevelésére, nem muszáj keverni őket. Ezek alapból professzionális keverékek. Minden összetevőt tartalmaz ami a citrusfélék számára szükséges. Másik nagy előnye, hogy könnyű, így a nagyobb növények mozgatása is könnyebbé válik. Itt egy másik kiváló profi tőzeg:
A Kekkila, egy professzionális dán tőzeg keverék. Tartalma: 100% barna tőzeg 0-25 mm szemcseméret 1 kg Multi mix (14-16-18+Me) 20 kg agyag, Vízmegkötő adalékkal pH 5,9 Kiszerelés 300 L, Maxi bála 5,9m3 Felhasználási javaslat: muskátli, krizantém, árvácska, egynyáriak cserepezéséhez, faiskolai növények és évelők konténerezéshez.
5. 349 Ft. (gazdabolt.hu) 


Nem kell keverni hozzá semmit, max vulkanikus kőzetet, de elhagyható. A citrusok a legszebben fejlődnek benne, PH értéke kiváló, szerkezete első rangú.

Műtrágya:
NPK 15-15-15 mûtrágya 10kg

NPK 15-15-15 műtrágya 10kg Gyártó: Péti Nitrokomplex

Ez a műtrágya kiváló a citrusok számára, és árban is elfogadható, havonta adagolható, márciustól augusztus elejéig. Augusztusban mindenképpen hagyjuk abba a műtrágyák adagolását, hogy a növény nyugalomba tudjon vonulni a téli, hideg időszakra. Ehhez a műtrágyához kell mikró-elem kiegészítő:
Librel Fe-Lo 1 kg

Librel Fe-Lo 1 kg  Gyártó: Ciba Speciality Chemicals

Jótékony hatása van a lombozat telt zöld színére, beöntözéssel, és permetezéssel is alkalmazható. Talaj savasításra is alkalmas készítmény 1 gramm kell 10 liter vízhez. (savasításnál több)
Mindezek mellett, minden évben megterítjük a talajfelszínt szárított galamb, vagy csirke guanóval. Ezek jótékony hatását az öntözővíz mossa le a talajba. Egy év elteltével, ez könnyen összeszedhető, és cserélhető, egyszerű művelet. De öntözhetünk trágyalével is, ami szintén jótékony hatású. A trágyák mellett, a műtrágyák mérsékeltebb adagolását javasoljuk. 


Részlet: "Ornamentale Citrus Plants" advice on cultivation from our rural gardening tradition c. könyvből. ISBN-88-7970-138-X
A Nitrogén a legfontosabb tápanyag, mert befolyásolja az összes anyagcsere folyamatot, és segíti a növekedést. A nitrogén 50 %-át a levélzet veszi fel, a maradékot a törzs, ágak, és a gyökérzet tárolja. Az erős fényes-zöld levélzet jelzi a nitrogén szint kiváló bevitelét. A megfelelő mennyiségű nitrogén is,  magasabb gyümölcshozamhoz vezet. Túlzott mennyiségben extrém növekedésre serkent, a virágzás, és a gyümölcshozam kárára. Ezzel a növény ki van téve a "phytophag" betegségnek.


A Foszfort a gyökérrendszer tárolja nagy mennyiségben, hogy a következő tavasszal, a bőséges víz hatására nagy lendülettel tudjon a növény regenerálódni. (gyökérzet, virágzás) A túlöntözésnél, és a meleg teleltetésnél a növény felhasználja a raktárkészletet, és a nem megfelelő fényviszonyok miatt, esetleg a nem megfelelő meleg miatt vízhajtások, és kényszervirágzás következik be. E növények a kritikus szintre gyengülhetnek le a tavaszi időszakra!


A Kálium fontos szerepet játszik  a gyümölcs minőségében, emeli a cukor tartalmat, biztosítja a gyümölcsök megfelelő állagát, és illatát, ízét. A kálium 40 %-át a gyümölcsök kötik le.
A nyomelemek alapvető fontosságúak a vegetációs időszakban, a gyümölcstermésnél, és a virágzásnál.


A Vasnak fontos szerepe van a nyomelemekben. A vashiány könnyen, és szembetűnően megállapítható ránézésre. (sárgás levélzet) A megfelelő mennyiségű vas láttatja magát az élénk zöld levélzettel, így a növény kevésbé érzékeny  a gombás megbetegedésekre, és a parazitákra.


A Magnézium mint a vas, elengedhetetlen a növény túléléséhez, mivel erősíti a klorofillt amelynek a legnagyobb eleme.


A citrusnövények lételeme: NPK (20:20:20) + Fe, Mg (javasolt mennyiség) (Az NPK 15:15:15 Péti műtrágya a Genesis, tökéletes erre a célra) (Librel Fe Lo + Mg kelát az öntözővízhez)
Citrusok számára készített folyékony műtrágyák (vitaflóra)
Mikroelem műtrágyák: A szőlőre alkalmazható mikroelem műtrágyák pl. Damisol kiváló.
Ritka ásványi anyagokat, nyomelemeket kiválóan biztosít a Zeolit őrlemény, vagy a horzsakő.
Elsődleges szempont hosszútávon: A lúgos öntözővíz teljes elkerülése!
Javasolt öntözővíz 6 PH (csapi víz 7-8 PH értékű, keménységtől függően) a csapi vizet lehet savasítani 10 %-os ételecettel, vagy citromsavval. A Tolna megyei régióban az ivóvizet, 120 liter vízhez 7 dkg citromsavval  lehet 6 PH-ra csökkenteni, fontos a csökkentett PH értékű víz gyenge vasazása. (120 liter vízhez 2 gramm Fe Lo Librel) Így a citrusok mindig haragos zöldek, egészségesek lesznek.


Egy kísérlettel két hónapon keresztül 2-3 növényt tavi lágy vízzel öntöztünk. (Sokan hangoztatják, ha nincs eső víz, jó a lágy víz) A tavi víz, igaz hogy állott, de a PH értéke ugyan csak 7. 
Láthatóan a növények ezt nem nagyon tolerálták, megjelentek a klorózis jelei, sápadt új hajtások, és a levelek színe kivilágosodott. Ezeket növényeket hiába vasaztuk az említett vízzel, nem tudták felvenni a vasat az ellúgosodott közeg miatt. Újabb 2-3 hétnek kellett eltelni, mire a közeg PH  értéke visszaállt.